BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само 3 случая на АЧС при диви свине в област Видин от началото на годината

Само 3 случая на АЧС при диви свине в област Видин от началото на годината

Областната епизоотична комисия вчера, проведе заседание, съобщават от Областната администрация.

След близо три месеца се възобновява дейността на Областната епизоотична комисия за регулярни срещи. Въведената противоепидемична ситуация по отношение коронавирус заразата отложи във времето изпълняваните дейности и ангажименти на институциите, заложени в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете на територията на България през 2020г. С настъпването на летния сезон, който се явява и критичен за разпространението на заразата, ще продължи практиката да се свиква комисията поне два пъти месечно. Това каза областният управител Момчил Станков на провелото се заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания.

Директорът на ОБДХ Д-р Данков представи епизоотичната обстановка на територията на страната по отношение заболяването Африканска чума по свинете.

Той отбеляза, че от началото на 2020г. няма регистрирани огнища на АЧС при домашно отглеждани прасета, но има вторични огнища, констатирани при диви свине. Стана ясно, че на територията на областта няма констатирани положителни проби на заболяването при домашни свине. „От взетите от началото на годината общо 375 проби от диви свине, само три са положителни, като те са установени още през януари и февруари месец.

Продължава вземането на контролирани проби и от индустриалната ферма в гр.Дунавци“, информира ветеринарният специалист.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 7

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!