BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

4115 именици в Община Враца на Лазаровден и Цветница

4115 именици в Община Враца на Лазаровден и Цветница

73 именици от община Враца празнуват на 11 април – Лазаровден.

На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Лазаровден се чества винаги в събота, една седмица преди Великден. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.
Обреди и Традиции
На Лазаровден се извършва обичаят лазаруване. „Момите „Лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Облечени са в народни носии, обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).На Цветница 12 април, имениците са 4 042-ма.

Освен традиционните имена празнуват и всички, носещи имена на цветя, растения, храсти, дървета.
Цветница е един от най-хубавите пролетни празници и е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя. Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 6

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!