BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Автентични обичаи от Видинския край оживяха на сцена

Новини Празнични

Автентични обичаи от Видинския край бяха представени на сцената в салона на Народно читалище „Земеделец – 1874“. Събитието се проведе в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“. Той се изпълнява от Народно читалище „Ахинора – 2003“ по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ’22 на Национален фонд „Култура“.

В началото на събитието Емил Иванов, експерт по проекта, представи извършените до момента дейности и целите. Представена беше и Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ’22 на Национален фонд „Култура“.

На сцената сборен състав от самодейци при читалищата в Ново село и Флорентин представиха обичая Коледуване по влашки, който е типичен за двете населени места. Показани бяха и две видеа, представящи други два любопитни обичая. Първият беше Кумичене, пресъздаден от самодейци от читалището в Макреш. Вторият обичай е Ансуръцът, което означава побратимняване, и е изпълнява в село Гъмзово (община Брегово). На финала пред публиката на живо беше пресъздаден ритуалът Наричане на пръстени, който се изпълнява в района на Златорожието.

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, договор № LI-2022-167 15/08/2022, изпълняван от Народно читалище „Ахинора – 2003“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество’22 / програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

Добави във

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!