BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Белоградчик отбелязаха Деня на пчеларя

В Белоградчик бе възродена традицията по отбелязване празника на пчеларите. Идеята е на пчеларското дружество в града.

Ден преди 10 февруари, когато ще се почете паметта на Свети Харалмпий – небесен покровител на пчеларите, в Младежки дом – Белоградчик се събраха пчелари от района, деца от Начално училище „Васил Левски” и граждани на Белоградчик.

Програмата започна с приветствено слово от кмета на община Белоградчик – Боян Минков. В своята реч, той се обърна към събралите се пчелари и гости: „Преди отец Рафаил да освети меда за здраве, позволете ми да направя едно символично сравнение на нашето гражданско общество с кошера на пчелите. Ние имаме какво да научим от тези гении на природата – ако сме работливи, добре организирани и подредени, ще имаме блага за всички. Спазваме ли правилата на нашия кошер, уважаваме ли това, което се прави във всяка една част от него, ще ни има и ще се говори за нас. Честит празник, скъпи пчелари, уважаеми съграждани и гости!”

Негово Високоблагоговейство отец Рафаил – Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия освети и благослови меда. Той се обърна към всички присъстващи и отбеляза: „Надявам се следващата година да се съберем още повече хора. Свети Харалампий е един от онези мъченици дали своя живот, за да може чрез проливане на тяхната кръв християнството да се разпространи не само в Римската империя, но и по целия свят.”

Малчуганите от Детска градина „Иглика” представиха тематични песни и стихотворения, а в края изненадаха всички пчелари като им направиха подарък.

Водещите Мартино Милчев и Гергана Йолова представиха интересни факти за пчелите. След тях програмата продължи с изпълнения на Мариям Александрова и на танцовия състав към Детски комплекс – Белоградчик.

Георги Никитов, който е млад пчелар, изнесе интересна беседа посветена на пчелите и ползите от тях.

Всички присъстващи имаха възможността да се насладят на изложението на мед и пчелни продукти, както и на детските рисунки, нарисувани специално за празника от децата в Детска градина „Иглика” и Начално училище „Васил Левски”.

След официалната част на събитието бе поставено началото на работна среща и дискусия на пчеларите на тема „Бъдещето на пчеларството в Белоградчик и региона”.

 

Пресслужба на община Белоградчик

Материалът В Белоградчик отбелязаха Деня на пчеларя е публикуван за пръв път на Видин Вест.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!