BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо редовно трябва да тестваме слуха си?

Загубата на слуха може да се развие бавно с течение на времето и е много трудно да забележите промените. Постепенните промени в слуха често остават незабелязани и ние ежедневно виждаме последиците от това.

Ранната намеса е от съществено значение за поддържането на здрав слух и за свеждане до минимум на вероятността от деменция и други медицински състояния.  Редовните прегледи на слуха в центрове за слуха Ototon ще ви помогнат да се грижите за здравето на слуха си, така че да можете да се наслаждавате на звуците от заобикалящата ви среда с удоволствие.

Тестът на слуха обикновено е проста процедура, която може да се извърши в рамките на една стандартна среща. Повечето слухопротезисти препоръчват ежегодни прегледи на слуха за възрастни над 60 години, особено ако са били изложени на промишлен шум или вече имат известна загуба на слуха. По-младите възрастни трябва да проверяват слуха си на всеки три до пет години.

В Центрове за слуха Ototon можете да тествате слуха си безплатно при всяко първо посещение.

Изследванията на слуха за деца трябва да се предприемат веднага, щом това може да се направи, ако са забелязани някакви ранни признаци на загуба на слуха или влошен слух. Мисълта, че детето ви не слуша, може да показва, че не чува добре. Решаването на проблема със загубата на слуха възможно най-рано е от решаващо значение за развитието на речта и езика.

Как помагат редовните изследвания на слуха?

Могат да намалят влошаването на когнитивните способности. Ранното лечение на загубата на слуха може да избегне всякакъв потенциален ефект върху обработката на звука в мозъка, водещ до когнитивен упадък.

Диагностициране на всички съществуващи преди това заболявания на слуха и предупреждаване за едно или повече свързани медицински състояния. Например идентифицирането и лечението на здравословни проблеми като високо кръвно налягане, което може да бъде свързано с шума в ушите, може да помогне за облекчаване на всякакви проблеми със загубата на слуха или бъдещи увреждания на структурите на ухото.

Предотвратяване на по-нататъшна загуба на слуха с ранно диагностициране и намеса. Колкото по-рано аудиологът успее да идентифицира някакви проблеми чрез изследване на слуха, толкова по-лесно е да се лекува загубата на слуха.  Третирането на проблемите още при възникването им може да предотврати дългосрочни и трайни увреждания на слуха.

Идентифицирайте промените в нивата на слуха си с течение на времето. Те може да са трудни за забелязване от вас, тъй като повечето промени са малки. Въпреки това рутинните тестове на слуха при вашия аудиолог позволяват да се проследява слухът ви с течение на времето.

Приспособяване към промените в ежедневието ви. Промените в начина на живот, като например пенсиониране, нови хобита или семейни обстоятелства, често означават, че средата на слушане се променя. Може да е полезно да промените настройките на слуховите си апарати или да прибегнете към поставянето на импланти, за да можете да чувате по-добре при тези нови условия. Също толкова важно е да защитите слуха си, например при започване на нова работа на шумно работно място или при използване на електрически инструменти.

Намалете емоционалното въздействие на загубата на слуха. Увреждането на слуха може да повлияе негативно на междуличностното общуване. Редовното изследване на слуха ще ви помогне да избегнете усещането за стрес, неудовлетвореност, гняв, срам, непълноценност, притеснение, загуба на идентичност, отхвърляне и самота, причинени от нелекувана загуба на слуха.

Тестове на слуха

Изследването на слуха ви се нарича аудиометрия.  Оборудването за тестване се нарича аудиометър, а резултатът от теста се нарича аудиограма – аудио е друга дума за звук.  Аудиометърът излъчва поредица от звуци с различни нива на на звука (сила) и височина на звука (честота) чрез специален комплект слушалки и устройство, поставено отстрани на главата.

По време на теста на слуха ще бъдете помолени да слушате тези звуци и да посочите кога ги чувате. Те стават много тихи, което дава възможност на аудиолога да определи колко чувствителен е слухът ви при различните височини – ниските звуци като тези, идващи от гръмотевична буря, от глас на мъж и високочестотните звуци от чуруликането на птици и говора на деца. След това аудиологът може да определи дали е необходима намеса и каква е най-подходящата помощ, която да предостави.

Двете уши се изследват поотделно, за да се прецени дали увреждането или загубата засягат едната страна повече от другата.  Чрез тестване чрез слушалки и устройство отстрани на главата аудиологът може също така да определи дали загубата на слуха ви е кондуктивна, невросензорна или комбинация от двете. Резултатите ще позволят на аудиолога да препоръча план за лечение, който може да включва използването на слухов апарат за подобряване на слуха ви и качеството на живот.

Загубата на слуха може да се отрази на качеството на живота ви като цяло, ако не се лекува на ранен етап. За да сте сигурни, че увреждането на слуха няма да се отрази сериозно на жизнения ви стандарт, на вашия и на този на близките ви хора, е препоръчително да предприемете мерки за предотвратяване на състоянието и да погрижите за слуха си.

Материалът Защо редовно трябва да тестваме слуха си? е публикуван за пръв път на Видин Вест.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!