BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В клуб „Бреговяни“ съхраняват автентичния фолклор на Бреговския регион

Новини Празнични

В Брегово към читалище Развитие функционира Клуб „Бреговяни“. В него основно се набляга на местния фолклор, на местните традиции и автентични хора, доколкото е възможно да бъдат издирени и записани от по-възрастните хора. Основната цел на клуба е съхраняване на фолклора на този регион, обясни ръководителят на състава Димитър Карчев. Разбира се, правят се и разработки на хора, създават се танци и сценични обработки, но главното си остава съхраняване на фолклора на Брегово, подчерта той.

Затова и пред публика, по фестивала, задължително от клуба представят именно автентичния фолклор. В момента това се цени и това се търси, а и хореографи и композитори обръщат все по-голямо внимание на автентичния фолклор от този регион, обясни Димитър Карчев.

Намерили сме две-три по-интересни хора – под интересни имам предвид по-раздвижени, както и такива, които се играят предимно на неделните хора, които през лятото всяка година правят на площада в Брегово. Предимно на тези народни хора залагаме – за мен именно те са автентични, защото са се играли и продължават да се играят, хората ги знаят, Като пример мога да дам Влашка ръченица, Гунойо, Шира – в нейните разновидности, Атроскут – също много интересно хоро, което е от село Връв и него играем на сцени на фестивали. Разбира се, облечени изцяло в автентични носии – празнична носия влашка, кадифена“, разказа Димитър Карчев.

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, договор № LI-2022-167 15/08/2022, изпълняван от Народно читалище „Ахинора – 2003“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество’22 / програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

Добави във

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!