BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕК предявява иск срещу България пред Съда на ЕС относно транспонирането на Директивата за правата на жертвите

ЕК предявява иск срещу България пред Съда на ЕС относно транспонирането на Директивата за правата на жертвите

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз, тъй като страната не е съобщила мерките за транспониране в националното законодателство на Директивата за правата на жертвите. Крайният срок за транспониране на директивата от държавите членки беше 16 ноември 2015 г.

През януари 2016 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България за това, че не е транспонирала директивата и не е съобщила на Комисията мерките за транспониране в определения срок. През март 2019 г. Комисията предприе последващи действия с мотивирано становище, тъй като България не бе съобщила за пълно транспониране.

След множество контакти с българските органи от 2019 г. насам и като взе предвид последните отговори на България, Комисията реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз, тъй като две разпоредби на Директивата за правата на жертвите все още не са транспонирани в българското законодателство.

Понеже делото се отнася до несъобщаване на мерки за транспониране на законодателна директива, Комисията ще поиска от Съда на Европейския съюз да наложи финансови санкции на България.

Повече подробности ще откриете в съобщението за медиите.

В ноемврийския пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки, има още три решения по процедури за нарушения спрямо България:

  • ЕК изпраща официално уведомително писмо на България (INFR (2023) 2143), за да отстрани недостатъците в транспонирането на Директивата относно отпадъците.
  • ЕК изпраща мотивирано становище на България (INFR (2022) 2068) за това, че не е гарантирала правилното изпълнение на ангажиментите ѝ за намаляване на емисиите на няколко замърсителя на въздуха, както се изисква от Директива 2016/2284 за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители („Директива за НТЕ“).
  • ЕК изпраща мотивирано становище на България (INFR (2023) 0049) за това, че не е транспонирала правилата на ЕС, установени с Директива (ЕС) 2019/2121 относно презграничните преобразувания, сливания и разделяния.

Посещения: 24

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!