BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Автентични обичаи от Видинския край ще оживеят на сцена

Новини Празнични

Автентични обичаи от Видинския край ще бъдат представени на сцената в салона на НЧ „Земеделец“ в село Ново село. Събитието се организира в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“. Той се изпълнява от Народно читалище „Ахинора – 2003“ по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ’22 на Национален фонд „Култура“.

Присъстващите на събитието ще бъдат запознати с дейностите и целите на проекта, както и с Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ’22. След това на сцената самодейци ще представят ритуала Коледуване по влашки, както и ритуала Наричане на пръстени, който се практикува в района на Златорожието. Ще бъдат показани и видеа, предствящи други два ритуала – Кумичене (от село Макреш) и Ансуръцът (от село Гъмзово, община Брегово).

Събитието ще се проведе на 28.11.2023г. от 18:00 ч.

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, договор № LI-2022-167 15/08/2022, изпълняван от Народно читалище „Ахинора – 2003“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество’22 / програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

 

Добави във

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!