BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Край на неплатените отпуски в община Монтана. Кметът отчете добри постъпления от местни приходи

Край на неплатените отпуски в община Монтана. Кметът отчете добри постъпления от местни приходи

Събираемостта на местни данъци и такси в община Монтана е равна и малко по-добра от тази през 2019 година, съобщи кметът Златко Живков.

Изпълнението се дължи на изчистването на просрочени задължения за такса смет от фирми и граждани. По-малко са приходите от данъка по възмездните сделки, който в Монтана е 2,5 %. Изостава също събираемостта на данъка върху моторните превозни средства. За 2019 са събрани общо 2 милиона лева от този данък.

От началото на пандемията до сега плащанията на общината са ритмични към всички 1500 души, работещи в 58 социални, здравни, образователни, културни и спортни звена, заяви Живков. От 1 август с решение на правителството са увеличени заплатите на служителите в здравните и социални услуги с 10 %. Само в последния месец са подпомогнати три семейства с репродуктивни проблеми с 2500 лева. Още 6 500 лева са преведени на родители на новородени деца. Помощите се предоставят по решение на Общинския съвет. Преведени са и определените в бюджета средства на сдружения на хора в неравностойно положение. С вътрешни заеми се покриват задълженията към социалните програми за личен асистент и социален патронаж. Държавата трябва да възстанови тези разходи.

Кметът на Монтана уточни, че общините не са получили финансова помощ от правителството в периода на извънредното положение и извънредна обстановка за разходи по местни дейности. Финансовите трудности са преодолявани с икономии от фонд „Работна заплата”. През последните три месеца всички общински служители в обслужващите звена на администрацията са излизали доброволно в неплатен отпуск и са получавали заплатите си на 75 процента. „Тази система ни помогна да излезем от тежката ситуация без да допуснем съкращения, заяви Живков. Той благодари на всички, за солидарността и допълни, че през октомври ще бъдат изплащани пълни заплати.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 28

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!