BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Румен Радев към МВР и ДАНС: Защо бяха допуснати провокатори в Триъгълника на властта, а мирни граждани и журналисти бяха бити?

Румен Радев към МВР и ДАНС: Защо бяха допуснати провокатори в Триъгълника на властта, а мирни граждани и журналисти бяха бити?

На 2 септември България преживя ден на насилие. Изключително съм загрижен за здравето както на невинните граждани, така и на десетките полицаи. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с главния секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов и председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев във връзка с ескалацията на напрежение и проявите на насилие по време на гражданските протести, предаде Novini.bg.

В тази връзка обществото ни очаква редица отговори – защо бяха допуснати провокатори в Триъгълника на властта, защо здравето и животът на гражданите бяха изложени на риск от провокатори, които дълго време бяха необезпокоявани? Има ли информация кои са тези хора, кой ги е изпратил? Защо органите на реда приложиха брутална сила върху граждани, които нямат нищо общо с провокаторите. Защо беше приложена сила и върху журналисти? Има кадри на полицаи, които използват непозволени средства? Има ли установени виновни лица за побоя над студента Евгени Марчев, заяви Радев.

Провокациите на протеста бяха организирани. Очаквам от ДАНС да работи много по-активно и в синхрон с МВР, за да може тези действия да бъдат предотвратени. Изключително важно е оттук нататък как ще се развие нашето общество – дали в руслото на демокрацията или по някакъв друг път. За това се иска доверие, а доверие се гради и когато органите на реда си вършат работата и имат добра комуникация с гражданите. Не съм съгласен с агресията срещу полицаите, но и категорично не съм съгласен полицаи да бият мирни български граждани. Това нанася тежък удар върху устоите на обществото, подчерта президентът.

Очаквам да бъде направена такава организация, че да бъдат опазени здравето на живота и на полицаите, и на останалите български граждани. Тези, които застрашават живота и здравето на другите, трябва да бъдат идентифицирани, издирени и изправени пред правосъдието. Но трябва да бъдат издирени и наказани и тези, които уронват престижа на полицията – очевидно е, че има такива, добави той.

Ако това не стане, ще пострада имиджът на хилядите почтени полицаи, които са болшинство. Трябва да има справедливост и обществото трябва да види това, за да повярва в българската полиция. Очаквам правата на хората да се спазват, всичко да е в рамките на закона. Призивът ми е да се прави всичко възможно да се гарантира мирен протест, да се гарантират здравето на живота и на полицаите, и на протестиращите, завърши държавният глава.

Източник:Novini.bg

Посещения: 24

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!