BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Любен Иванов: Има как в Община Видин да влязат повече приходи, зависи от активността на кмета

Любен Иванов: Има как в Община Видин да влязат повече приходи, зависи от активността на кмета

За да стане Видин такъв, какъвто всички мечтаем да бъде – модерен и развит европейски град, трябват инвестиции. Един от начините за осигуряването им е чрез повишаване на приходите. Това заяви кандидатът за кмет на Видин на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Любен Иванов. Той беше категоричен, че има начини в Община Видин да започнат да влизат повече приходи, но това зависи преди всичко от активността на кмета и общинското ръководство.
„Община Видин е част от моето сърце, част от моя живот. Тук съм роден, тук съм израснал, тук работя и затова една от целите ми е да подобря средата за живот във Видин. Един от начините това да се случи е чрез осигуряване на повече приходи в общинския бюджет, които в последствие Общината да инвестира за подобряване на инфраструктурата, предоставяне на нови социални услуги и увеличаване капацитета на съществуващите, модернизиране на образователната система, създаване на условия за спортуване на децата и младежите“, заяви кандидатът за кмет.
Любен Иванов посочи, че един от начините да се повишат приходите в общинската хазна е чрез участие на Общината в акционерното дружество „Дунав мост Видин – Калафат“. „Целта е не само Община Видин да участва в дружеството и, съответно в разпределението на приходите от това огромно инфраструктурно съоръжение, направено на територията на Видин, но и Община Калафат. Защото в съвременния глобален свят е важно да осъзнаем, че съседните държави имаме общи интереси“, отбеляза той. И допълни, че сътрудничеството със съседната ни румънска община не трябва да се ограничава единствено до реализиране на трансграничните проекти – сближаването между нашите два града, между нашите две общини може да се разгърне до равнище, което да позволява осъществяване на съвместни събития.
В Закона за пътищата бяха предвидени промени, с които става възможно част от приходите от големи инфраструктурни проекти да влизат в общините, на чиято територия са осъществени тези проекти, напомни юристът. „За съжаление, мостът Видин – Калафат не се регулира от Закона за пътищата, тъй като е смесено дружество и там трябва да се приложи друга регулация. Не е невъзможно обаче Община Видин и Община Калафат да получат съответната част от приходите – дали под формата на акционерно участие с привилегирован дивидент или по някакъв друг начин, например от таксите. Но това е една битка, една цел, която заедно с Община Калафат през следващите четири години ще трябва да постигнем – настъпателно, заедно, спрямо правителствата и на България, и на Румъния, защото и двете правителства имат съответните дялове в дружеството. Но мисля, че ние можем да постигнем това“, подчерта Любен Иванов.


Трябва активно да се използват и възможностите за реализиране на публично-частни партньорства, категоричен е кандидатът за кмет на Видин. Според него, такива могат да се създадат във всяка една общинска дейност. „Една община има възможности, които едно частно дружество няма. Същевременно Община Видин няма средствата, за да реализира определени проекти, които частните лица имат. Интересите на Община Видин и интересите на частните субекти могат да бъдат обединени“, отбеляза Любен Иванов. Допълни, че един от проектите, около които може да се изгради подобно публично-частно партньорство, е например изграждането на яхтено пристанище на река Дунав. Община Видин има правото да получи концесия за изграждането на такова пристанище и под формата на едно публично-частно партньорство да бъде реализирано едно неголямо, но модерно яхтено пристанище, посочи кандидатът за кмет на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Посещения: 1 032

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!