BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От днес до 15 октомври Асоциацията на власите в България  организира празненства по случай 30-та си годишнина

От днес до 15 октомври Асоциацията на власите в България  организира празненства по случай 30-та си годишнина

Празненствата ще започнат с откриване на Международния фолклорен фестивал на влашка песен и танц на 13 октомври в с. Гомотарци. В него ще участват представители от България, Румъния и Сърбия. Първият ден ще гостуват изпълнители от Румъния -ансамбъл за песни и танци „Воинца“ от Ръкъшдия с ръководител хореограф Кодруц Анка, ансамбъл „Олтенаши ши олтенкуце“ с ръководител Сица Новак от Турну Северин, както и танцови и певчески състави от селата Гомотарци, Капитановци, Неговановци, Гъмзово, Кутово, Връв и млад кавалджия от с. Байкал (Плевенско).

Вторият ден на фестивала ще продължи с дефиле на участниците пред сградата на Община Видин и специална програма в зала „Филхармония“. В нея участват ансамблите „Гергина“ от Сърбия, „Розеле Калафатулуй“ от Румъния, от село Шербановац в Сърбия, танцов състав „Жарава“, състави от читалищата в селата Делейна и Раброво, от град Силистра, Лариса и Славейчо Бордияшеви от с. Куделин, от с.Софрониево (Врачанско), „Игривите опинки“ от с. Аспарухово и др.

На 14 октомври ще се проведе и симпозиум на тема „Традиции и носии на влашка общност в България“ с участието на специалисти етнографи от музеи в България, Румъния и Сърбия. Събитието ще се проведе в конферентната зала на хотел „Ровно“ .

За 30 години АВБ стана еталон чрез дейността си в сферата на етническата толерантност, културата, издирването на забравени традиции и тяхното предаване на бъдещите поколения, коментира председателят на асоциацията Пламка Радославова.

Посещения: 2 198

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!