BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Окончателно: Ясни са депутатите които влизат в парламента

Окончателно: Ясни са депутатите които влизат в парламента

Окончателно вече са ясни имената на новите 240 депутати, които ще влязат в 45-ото Народно събрание.

Пълният списък трябва да бъде обнародван в „Държавен вестник”, предава NOVA. Общо 14 души от 3 политически формации се отказаха от депутатските кресла още преди решението на ЦИК. От коалицията ГЕРБ/СДС това са трима души – сред тях и Бойко Борисов.

От ДПС 9 кандидати отстъпиха място на други от листите. Отказ заявиха – кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Искра Михайлова. От „Има Такъв Народ” – двама кандидати избраха да не бъдат част от новия парламент. А този им ход ще бъде разгледан от Върховния административен съд.

24 са депутатите, които бяха избрани от два района и посочиха откъде желаят да реализират своите мандати. Освен лидери на партии има и действащи министри – Костадин Ангелов, Росен Желязков и Красен Кралев.

„Тези народни представители предоставиха своите заявления, с което заявиха от кой район искат да влязат. На тяхно място обявиха следващите в съответните листи”, каза председателят на ЦИК Александър Андреев.

Много от депутатите ще прекрачат прага на НС а други се завръщат след дълго отсъствие. Решението част от депутатите да бъдат заличени от изборните списъци по тяхно желание беше атакувано в съда от гражданско сдружение.
Изборите са законни, но съпътствани от трудности, отчетоха от ЦИК. И след анализ са готови да внесат предложения за законови промени в Изборния кодекс.

„Независимо от появилите се нагласи заради тежката обстановка около пандемията и сложните изборни книжа, ние изпълнихме нашите правомощия съгласно Изборния кодекс“, обясни Андреев.

Първото заседание се води от най-възрастния депутат – в новия парламен парламент това ще е Мика Зайкова от „Има такъв народ”, която ще има честта да удари първия звънец в 45 НС.

За да се случи това, на ход е президентът, който трябва да насрочи и датата за първото заседание

Източник:dariknews.bg

Посещения: 107

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!