BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отчитат спад на заболяването АЧС в област Видин

Отчитат спад на заболяването АЧС в област Видин

Днес, под председателството на областния управител на Видин Момчил Станков, се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. На срещата бе обсъдена епизоотичната обстановка по отношение заболяванията Африканска чума по свинете и Инфлуенца по птиците на територията на страната и Европа, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Представители на Областна дирекция по безопасност на храните – Видин представиха анализ на разпространението в страната по отношение на заболяванията АЧС и Инфлуенца по птиците. Данните отчитат значителен спад за заболяването АЧС, като през 2021г. няма регистриран случай при домашно отглеждани свине. Намалял е и броя на констатираните огнища при диви свине. От началото на 2021г. са регистрирани 156 случаи в сравнение с 533 за 2020г. Добрата новина за областта, по отношение на африканската чума по свинете, е че вече от м. март община Видин попада в списъка на 20 общини от 9 области в страната, за които ЕК облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо. На територията на областта няма регистриран случай на Инфлуенца по птиците. Запазват се превантивните мерки и по отношение на двете заболявания за недопускане разпространението им в област Видин.

На заседанието, на което присъстваха и представители на общините от областта бе акцентирано на отговорностите и задълженията на представителите на местната власт по отношение информираност на стопаните за регистрация на животновъдните обекти. Изпълнението на законовите мерките при регистрирането на животновъдни обекти – лични стопанства е в основата на процеса по прекатегоризиране на съответните територии от страната в зони с по-нисък риск за АЧС. На присъстващите общински представители бе предоставена информация по компетентност от Плана за контрол и предотвратяване разпространеното на заболяването африканска чума по свинете в Република България за периода 2021-2023г., приет с решение №313/09.04.2021г. на Министерски съвет.
На заседанието бе взето решение да се проведат заседания на общинските епизоотични комисии по отношение заболяванията Африканска чума по свинете и Инфлуенца по птиците, продължаване на разяснителната кампания сред населението по места, както и набелязването на мерки по превенцията и недопускане разпространеното на заболяванията на територията на нашата област.

Снимка:Областна администрация-Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 47

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!