BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху създаването на фигурата на специален прокурор

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху създаването на фигурата на специален прокурор

Правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който се създава фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор. Ветото беше подкрепено от 7 народни представители, а 12 гласуваха против връщането на закона за повторно обсъждане.

Според държавния глава, приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор. Като по думите му с въвеждането на новия прокурор се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

При обсъждането на ветото, Красимир Ципов от ГЕРБ, един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде независима и децентрализирана.

Крум Зарков от БСП попита, ако това е вярно, и ако се вземе предвид решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, защо е необходимо създаване на специален прокурор, който да разследва единствено главния прокурор и заместниците му. Той попита още дали вносителите гарантират, че тези промени ще бъдат приети за достатъчни от европейските институции, във връзка с препоръките им за ограничаване влиянието на главния прокурор.
На което Ципов отговори, че създаването на фигурата на специален прокурор е възможното решение, а не единственото възможно решение, в рамките на така действащата конституция и законодателство. От БСП отбелязаха още, че срещу законодателните промени са се обявили Висшият съдебен съвет, Висшият адвокатски съвет, както и Прокуратурата.

Източник:БТА

Посещения: 20

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!