BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тънкостите при приготвянето на чай и как максимално да му се насладите

Правилният начин при приготвянето на чай е от голямо значение, когато искате максимално да се насладите на ароматната и сгряваща напитка. Богатството от комбинации и вкусове, както и различните свойства на видовете чай, заслужават да отделите малко време и да научите няколко тънкости при кипването и запарването.

 

Зелен чай

Един от най-обичаните и популярни чайове си има своите специфични особености, когато става въпрос за неговото правилно приготвяне. Той трябва да бъде запарен в предварително загрята вода, която е с температура до 90 градуса, след което да бъде оставен да престои така за около 1-2 минути. Ако не спазите някои от тези тънкости, зеленият чай може да стане твърде тръпчив на вкус, поради множеството отделени танини. Това са естествени растителни съединения, които са основни компоненти в чайовете, виното и някои други храни и напитки. Затова, ако искате максимално да се насладите на вкуса и свойствата на тази напитка, не забравяйте: 90 градуса на водата и запарване до 2 минути.

Висококачествен зелен чай, и то с 30% отстъпка от цената, можете да откриете през тази седмица в Lidl. Веригата предлага различни вкусове чай с марката Lord Nelson, като зеленият може да откриете както в класически, така и в пирамидални торбички на цена от 1,11 лв. до 1,59 лв.   

 

Черен чай

Знаете ли, че черният и зеленият чай идват от едно и също растение – Camellia sinensis, но поради различните особености в тяхното производство трябва да се приготвят по различен начин? Разликата е малка, но доста съществена. Черният чай трябва да се запарва с температура до 100 градуса и да престои във водата от 3 до 5 минути, в зависимост от това дали искате той да бъде с по-силен ефект или не. Тук отново не трябва да забравяте, че както при зеления, така и при черния чай прекаленото му оставяне в топлата вода може да доведе до по-горчив и неприятен вкус. Висококачествен черен чай в различни видове и с марката Lord Nelson отново може да откриете на един Lidl разстояние от вас, като цената през тази седмица е от 1,03 лв. до 1,59 лв. за опаковка.

 

Билков чай

 

https://elements.envato.com/herbal-tea-in-a-cup-strainer-and-dried-medical-her-QWD2LS4

В зависимост от това какви билки имате във вашия чай температурата и престоят на торбичката във водата може да варира. При чайовете с комбинации от билки тип “букет”, времето за запарване е обикновено между 10-15 минути при първоначално достигане от 100 градуса на водата. При лайката този процес може да достигне и до час. И още една тънкост – използвайте филтрирана или преварена вода. Голямо разнообразие от билкови чайове с 30% отстъпка може да откриете във всички 125 магазинa на Lidl в цялата страна, като предложенията са за 7 билки, маточина, лайка, мента, липа и шипка, и са на цена от 0,69 лв. до 0,90 лв. за опаковка.

 

 

 

 

 

Материалът Тънкостите при приготвянето на чай и как максимално да му се насладите е публикуван за пръв път на Видин Вест.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!