BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Църквата се отказва от благодатния огън от Йерусалим заради Covid-19

Църквата се отказва от благодатния огън от Йерусалим заради Covid-19

Службата за Цветница и Великден ще бъде изнесена извън храмовете. Това се разбраха премиерът Бойко Борисов и Светият синод, предаде Novini.bg.

Няма да се изпрати и правителственият самолет за взимане на благодатния огън от Йерусалим.
Пред медиите в Министерския съвет говори Ловчанският митрополит дядо Гавриил, който бе излъчен от синода като говорител.

„Полетът до Тел Авив и обратно за Благодатния огън няма да се осъществи, а предвидените за него средства ще бъдат пренасочени за борба с COVID-19“, каза владиката, подчертавайки, че това е сериозен компромис, но се надява догодина Благодатният огън отново да пристигне на българска земя.
Има запазен огън от миналата година, с който ще бъде посрещнат Великден.
А на Цветница няма да се раздава върба и цветя, дори и отвън, разбрали са се още премиерът и владиците. Дядо Гавриил на няколко пъти подчерта, че благодари на Борисов, а Светият синод ясно осъзнава сериозността на ситуацията покрай коронавируса.
В същото време дядо Гавриил подчерта, че по всички храмове у нас се спазват сериозни хигиенни условия. Вътре се дезинфекция постоянно, а отвън има поставени изтривалки със специален премарат за дезинфекция. От църковното настоятелство са оборудвани и с маски.
А на Разпети петък ще бъде разпъната плащеницата, през която да минават хората и ще получат благословение. Миряните ще бъдат приканвани да не минават под масата, отново като превенция от струпване на хора.
Митрополит Гавриил отговори и на въпрос за лъжичката за причастието. „Няма случай на предаване на зараза при светото причастие“, каза той.
Гавриил не скри раздразнението си от въпросите защо не се затворят изцяло храмовете.
Той коментира, че в другите държави вярващите страдат, като дори в Гърция завиждали на България заради Борисов.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 91

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!