BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БАБХ: Смъртоносен немски салам е в магазините у нас

БАБХ: Смъртоносен немски салам е в магазините у нас

366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у нас, алармираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това е станало възможно след като е била получена нотификация по Системата за бързо опоестяване на храни и фуражи на Европейската комисия (RASFF) за възникнала хранителна инфекция в Германия.

Заразяването с опасната бактерия Listeria monocytogenes е отнело живота на трима души в Германия и е причинено от месни продукти на фирма Wilke. Няколко десетки души са постъпили в болница заради хранително отравяне, причинено от бактерията във въпросните колбаси. В една от големите търговски вериги в България са били разпространени продукти на Wilke, от видовете: Салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг, уточниха от БАБХ.

Незабавно са извършени проверки в централния склад на фирмата получател и във всички магазини от търговската верига в страната. Наличните количества са спрени от реализация и са насочени за унищожаване. Според германското издание FOKUS компанията Wilkeе е установила бактерията, но е крила за това, което тя може да предизвика.

Въпросната верига е МЕТРО Кеш енд Кери България, откъдето пуснаха съобщение, че изтеглят като предпазна мярка опаковки с марката 200145 1КГ САЛАМ ПИКАНТЕН СЛАЙС METRO CHEF.

„Причината е потенциално наличие на Listeria monocytogenes извън законово установените норми за този продукт. МЕТРО винаги отдава изключително значение на здравето и сигурността на своите клиенти и въпреки, че в момента все още нямаме резултати от лабораторни тестове за съответното съдържание, решаваме да предприемем тази предпазна стъпка незабавно. Затова любезно Ви приканваме в случай, че сте закупили продукта, да не го консумирате и по възможност да го върнете в удобен за Вас МЕТРО магазин.

Ако препродавате продукта, Ви молим да информирате също своите партньори/клиенти. Ние ще възстановим напълно заплатената от Вас сума за закупеното количество, като, моля, свържете се с някой от нашите магазини до 31.10.2019 г.

Извиняваме се за причиненото неудобство и Ви благодарим предварително за оказаното съдействие“, пише в съобщението на МЕТРО.

Медиите в Германия твърдят, че продукти на Wilke са продавани на повече от 200 фирми в ЕС. Между тях са и 3 известни търговски вериги.

Срещу управляващия директор на компанията тече Wilke разследване за убийство поради небрежност. Фалиралият производител на месни изделия е продавал продукти под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други държавни извън Общността.

Определени щамове Listeria monocytogenes могат да достигнат до сърцето и да доведат до сериозни или трудно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, причинени от листерии, протичат като трудни за лечение сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат изследвания на заразани пациенти.
Източник:plovdiv-press.bg.

Екип:Видин Вест

Посещения: 17

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!