BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жълт код за сняг и силен вятър в 6 области

Жълт код за сняг и силен вятър в 6 области

Жълт код за сняг и силен вятър е в сила за 6 области в страната за днес. За други 4 района на България има предупреждение за интензивни дъждове. Сняг и силен вятър се очакват в областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Габрово. Комбинацията от валеж и вятър създава условия за преспи и навявания, като може да се стигне и до затваряне на пътища. През нощта срещу 10 януари снеговалежът и вятърът ще се усилят.
От Агенция „Пътна инфраструктура“ също предупредиха за снеговалежа. От АПИ призоваха шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, припомнят от АПИ.
Уточнява се още, че за повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. От няколко години влизането в участък, който е затворен за почистване, се санкционира с глоба 1000 лева, отнемане на книжката за три месеца и дерегистрация на автомобила за половин година.
По закон до 1 март колите трябва да са със зимни гуми с грайфер поне 1.5 мм или с летни или всесезонни, но с дълбочина на протектора поне 4 мм. Глобата при нарушение е 50 лева, като се отнемат и 6 контролни точки.
Жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там се очакват между 25 и 35 литра дъжд на квадратен метър.

Източник: ДНЕВЕНИК

Посещения: 15

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!