BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Таксите за обслужване на заеми намаляват

Таксите за обслужване на заеми намаляват

Таксите за обслужване на заеми, които събират банките, намаляват, показват данните на Българската народна банка. Годишният процент на разходите, който включва всички такси и комисиони по управление на заема, намалява през ноември, както при жилищните, и при потребителските кредити.
Годишният процент на разходите по кредитите за потребление в левове през миналия месец се понижава за една година с 1,15 пр.п. до 9,14%, а по заемите за потребление в евро – с 0,09 пр.п. до 3,80%.
При жилищните заеми в левове ГПР спада спрямо година по-рано с 0,28 пр.п. до 3,09%, а по жилищните кредити в евро – с 0,01 пр.п. до 3,84%.
Спрямо месец по-рано – октомври, годишният процент на разходите по кредитите за потребление в левове се повишава с 0,45 пр.п., а по тези в евро намалява с 0,01 пр.п. При жилищните кредити в левове той се понижава с 0,01 пр.п., а по тези в евро – с 0,02 пр.п.
През ноември фирмите сключваха договори с банките при 3,45% среден лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, което е с 0,33 пр.п. по-ниско на годишна база. В централната банка изчисляват, че средната лихва по тези заеми, договорени в евро, нараства с 0,12 пр.п. до 2,73%.
Средният лихвен процент по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, намалява с 0,36 пр.п. до 2,21%, а по тези, договорени в евро, се увеличава с 0,47 пр.п. до 2,44%.
През ноември средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове на домакинствата се увеличава в сравнение с година по-рано с 0,09 пр.п. до 8,61%, а по тези в евро намалява с 0,08 пр.п. до 3,55%.
При жилищните заеми в левове средната лихва се понижава с 0,17 пр.п. до 2,83%, а по тези в евро – с 0,12 пр.п. до 3,35%.

Източник: Pariteni.bg

EКИП: ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 10

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!