BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тротинетките ще се третират като велосипедите

Тротинетките ще се третират като велосипедите

Тротинетките ще се третират като велосипедите. Това заяви в сутрешния блок на bTV Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“.

Тя обясни, че тротинетките ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение до 50 км/ч.

По думите й в случаите на нарушения се предвиждат санкции както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН, не е задължително човекът да има книжка. Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно.

Относно възрастта, Крумова отбеляза, че лицата от 14 до 16 години ще могат да използват тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч.

Разрешената скорост ще бъде до 25км/ч, но все още не е изяснено как ще се осъществява контролът на допустимата скорост.

По отношение на това какво е задължителното облекло при карането на тротинетка, Малина Крумова заяви, че трябва да има светлоотразителни елементи върху облеклото и раницата.  Каската на този етап е задължителна, въпреки че срещаме отпор от ползвателите, посочи тя.

На въпрос трябва ли да бъдат регистрирани тротинетките, Крумова допълни, че на този етап това се смята за административна тежест и не се изисква.

Източник:БТВ

Посещения: 4

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Източник: Видин Вест

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!