BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В читалището в Макреш се учат на тъкачество

През последната една година НЧ „Мито Марков- 1912“ село Макреш в партньорство с Видинска търговско-промишлена палата и община Макреш, спечелиха и реализираха проект „Сръчни като баба-шарени черги тъчем“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, договор № LT-2022-25 от 16.08.2022г., Програма „Любителско творчество“.

Основната цел на проекта е възраждането, съхраняването и популяризирането на тъкачеството, което към днешна дата е застрашено от изчезване в нашия край. В рамките на проекта е извършено теренно проучване на съществуващите образци на занаята „тъкане“ в село Макреш, а в читалището е създадено атрактивно пространство за учене чрез преживяване, в рамките на което 6 жени и 4 деца от селото успяха да се научат да тъкат и да развият своите творчески умения.

В края на проекта е организирана изложба на изтъканите изделия, както и е заснет кратък филм, популяризиращ тъкането и неговите традиции в село Макреш.

Читалището планира да организира и проведе през следващата година, нов по рода си, Фестивал на домашните женски занаяти – тъкане, плетене, шиене, който да се превърне в ежегодно преживяване и поле за изява на любителите на тези занаяти.

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!