BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо са важни достъпните и качествени услуги за дългосрочни грижи за възрастните и хората с увреждания?

Агенцията за социално подпомагане изпълнява дейностите по проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“.

Целта на проекта е създаване на възможност за независим и достоен живот на хората с психични разстройства и умствена изостаналост.

Дългосрочните грижи позволяват на хората, които имат значителни затруднения и дефицити, да поддържат качеството си на живот и да правят неща, които са важни за тях, възможно най-независимо и възможно най-безопасно, като същевременно се гарантират техните основни права и свободи и се уважава човешкото им достойнство.

Подобряването на предоставяните услуги за дългосрочни грижи е също така инвестиция в устойчивостта и ефективността на системите за здравеопазване и социална защита. То насърчава ефективното разпределение на оскъдните ресурси, избягва скъпото дублиране на задачи и улеснява предоставянето на грижи в най-подходящите условия. Липсата или недостатъчността на услугите за дългосрочна грижа натоварват неформално лицата, полагащи грижи, като ограничават способността им да участват на пазара на труда и следователно намаляват потенциала за икономически растеж на национално ниво.

Добрите примери за интегрирани нови услуги и разкрити центрове в България вече са десетки. Част от тях са Центровете за грижа за лица с умствена изостаналост и психични увреждания в с. Памукчии, община Нови пазар, с. Вратца в община Кюстендил, гр. Дряново, гр. Враца и др., като условията там се доближават до семейната среда и предоставят възможности за по-самостоятелна и безопасна грижа. Важно е да отбележим, че екипната работа на професионалистите, които работят в новоизградените центрове е в основата на същинската интеграция и положителните резултати. Те преминават през специализирани обучения, за да въведат добрите практики от други държави, и да променят модела на работа с хора с увреждания и умствена изостаналост. Добрите услуги за дългосрочни грижи са от полза за благосъстоянието на хората, които се нуждаят от тях, както и за техните семейства и общности.

Достъпът до резидентен тип услуги за помощ, рехабилитация, обучения и информация помага за защита на психическото и физическото здраве на близките и семействата. Възможностите, които предоставят услугите могат да гарантират, че домакинствата не са обременени от ненужен финансов натиск и биха могли да се възползват пълноценно от икономическите възможности.

Новоразкритите центрове за нов вид дългосрочна грижа от резидентен тип вече са общо 37 броя. Повече може да научите на https://novagrizha-asp.eu/.

 

Проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“, BG05M9OP001-2.038–0001–С01, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Партньори и заинтересовани страни по проекта са – Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, държавните психиатрични болници, местни власти – кметове и администрация в общини, в които се изграждат социални услуги и в общини, в които се закриват специализирани институции, Националното сдружение на общините, неправителствени организации, осъществяващи дейности в подкрепа на хората с увреждания и подобряване качеството им на живот.

 

Източник: vidinvest.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!