BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приключи първото издание на МФФ „Синия Дунав“ (Снимки)

Приключи първото издание на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, организиран от Община Видин и Event Masters.

Фестивалът се проведе в три поредни дни – 4.09, 5.09 и 6.09.2020г. В рамките на културното събитие бяха представени певчески групи, танцови състави, народни оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти в областта на изворния и обработения фолклор от страната, Унгария, Сърбия и Румъния.

В първия ден кметът д-р Цветан Ценков откри Фестивала с думите: „Сигурен съм, че той ще бъде успешен и ще набира все по-широка популярност, като се превърне в традиционен и емблематичен за града ни. Ще се опитаме да превърнем Видин в бъдещ фестивален център на България, защото фолклорът винаги е играл основна роля в нашата духовност“.

В деня на откриването излязоха изпълнители от народните читалища „Светъл ден – 2009“ във Видин, „Постоянство – 1927“, село Дружба, Женската танцова група „Фиданките“, певческа група „Полъх от младостта“ с ръководител Иван Вълчев към НЧ „Образование – 1898 г.“, село Арчар и 88–годишният Георги Тодоров от мездренското село Лик, който свири на окарина и има 5 златни медала от Събора на българското народно творчество в гр. Копривщица. В програмата участва също Градски фолклорен ансамбъл „Зора“ от сръбския град Зайчар.
Първата вечер завърши с концерт на тракийския оркестър „Орфей“ и народния изпълнител Георги Янев.

Във втория фестивален ден зрителите се насладиха на изпълненията на ансамбъл „Дунав“ и на танцовата формация Masters of The Dance.

В деня на закриването от сцената при Художествената галерия в Крайдунавския парк заместник-кметът Борислава Борисова се обърна към присъстващите: „Поставихме основите на този Фестивал с намерението да съберем във Видин изпълнители на народни песни и хора не само от нашия регион, но и от цялата страна, а също и от други държави, разположени по поречието на Дунав – пълноводната река, която ни свързва в едно семейство. Вече трети ден сме заедно в неповторимата атмосфера на красивия ни парк, обединени от любовта към народните традиции и фолклорното богатство, които всеки народ пази и пренася през вековете. Защото те са неговият уникален код за национална идентичност.“

С поздрав към видинската публика се обърна и директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди. Тя изрази задоволството си от любезната покана, отправена от Община Видин и за гостоприемството.
В последната фестивална вечер на сцената се качиха фолклорната група „Настроение“ при НЧ „Петър Берон“ от гр. Априлци; певческата група „Синца“ при НЧ „Мито Марков“, с. Макреш; танцовите състави „Шеулени“ и „Лудо младо“ при НЧ „Развитие – 1926“, с. Антимово; певческата група и танцовият състав за изворен фолклор „От извора“ при НЧ „Просвета – 1937“, с. Кутово; танцовите състави „Дунавче“ и „Дунав“ от гр. Лом при НЧ „Постоянство – 1856“; танцовият състав „Здравец“ при НЧ „Самообразование – 1927“; с. Капитановци и танцовата формация „Северняшки ритми (Фръцлите)” при НЧ „Славяни – 2013“ във Видин, заедно с танцовия състав „ Искрица“ към НЧ „Славяни – 2013“ в града.
Фолклорният ансамбъл „Цвят“ и оркестър „Видин“ при Народно читалище „Цвят 1870“ изнесоха концерт, който посветиха на 150-годишнината на културната институция, а гостуващият унгарски ансамбъл „Фалмис“ предизвика аплодисментите на публиката с блестящото изпълнение на народни танци.

За доброто настроение на всички присъстващи в Деня на Съединението допринесоха изпълненията на популярната и обичана народна певица Гуна Иванова, както и на нейните внучки – талантливите Ива и Велислава Костадинови.
Кулминацията на вечерта бе шоуто „Мистика“ – огън и светлина, представено от „Masters of The Dance“.

По време на Фестивала младежката платформа „Sтетика“ организира базар с участието на местни и гостуващи фермери, производители, занаятчии. В него бяха подредени сувенири, бижута, свещи, натурална козметика, плетива, накити, произведения на художествени занаяти, кулинарни изкушения, вино и други.
Фондация „Веридас“ представи артистична работилница „Царевично сърце“ за деца и възрастни, където гостите се запознаха с основни техники и елементи в областта на тъкачеството и с плетене с царевична шума. Децата и техните родители имаха възможност да декорират и рисуват пана и мозайки с фолклорни мотиви, запознаха се и с ръчното тъкане на черги и китеници.
На събитието бе подредена фотоизложба „Дунавска перспектива“ на Унгарския културен институт, с който Община Видин има успешно партньорство, а Сдружение „Видински фонд „Читалища“ показа битов кът.

Международният фолклорен фестивал „Синия Дунав“ има за цел да популяризира, съхрани и развие българския фолклор, култура, родното производство и да представи международни фолклорни групи, самодейни състави, занаятчии, производители на традиционни стоки, информират от Община Видин. Идеята е също да се даде поле за изява на изпълнители и групи от други държави по поречието на река Дунав да представят своя фолклор на българска сцена.

Снимки:Община Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Посещения: 79

Сподели в социалните мрежи:

Jooble : Работа в град Видин

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!